Wat is airsoft?

Wat is airsoft?

Airsoft is een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van 1:1 replica’s van bestaande wapens. Deze toestellen worden replica’s of AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt met plastic balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB’s.  Deze BB’s bestaan in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica’s voor de spelers. Deze variatie loopt uit van een klein vuistvuurwapen tot machinegeweer en sluipschuttersgeweren. In de meeste gevallen is er voor bijna elk echt wapen wel een replica te verkrijgen voor airsoft.

Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs of S.W.A.T.-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die terug gaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed.

Elk land heeft zo zijn eigen airsoftteams met daarbij hun eigen stijl van kleding(gear) en replica’s.

Algemeen

Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en Special Forces. De replica’s zijn moeilijk van echt te onderscheiden. De BB’s worden met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde weggeschoten. Aangezien de BB’s een behoorlijke snelheid hebben, is veiligheid absoluut het allerbelangrijkste van de sport. De kans op oogletsel, als niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen worden, is groot. Vandaar dat iedere Airsoftspeler een speciale veiligheidsbril draagt, de Airsoft goggle. Verder kan het zo zijn dat je een bultje of blauwe plek krijgt en in het geval van een schot van minder dan 5 meter kan dit een klein wondje veroorzaken. Soms komt er ook tandletsel voor, al gebeurt dit relatief weinig.

Geschiedenis

De sport ontwikkelde zich rond het begin van 1970, toen de Daisy Manufacturing Company begon met het maken van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. Dit type wapen werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg niet aan in Amerika.

Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan voor deze wapens gewekt, omdat het daar per wet is verboden om privé een vuurwapen in bezit te hebben. Zo konden Japanse wapenliefhebbers toch een wapencollectie opzetten. Verschillende Japanse bedrijven begonnen het systeem van Daisy Manufacturing Company te gebruiken en in te bouwen in hun realistische replica’s van wapens. De soft-air- of air-softguns waren geboren.

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). Gedurende de jaren 80 ontwikkelde zich de door gas aangedreven airsoftguns. Deze maakten veelal gebruik van een externe gasbron (kooldioxide of freon). Deze gassen werden echter na loop van tijd verboden door de Japanse regering wegens de vele kooldioxide en fluorkoolstofgassen die in atmosfeer terecht kwamen.

Een elektrische motor zorgt samen met een ingebouwde veer dat de BB’s uit het replica wordt geschoten. Dit mechanisme wordt tegenwoordig in bijna alle airsoftreplica’s gebruikt. In plaats hiervan werd er in airsoftpistolen gebruikgemaakt van een gasaangedreven mechanisme dat voor de aandrijving zorgde. Het mechanisme is lange tijd te groot en te lang geweest om in een airsoftpistool te plaatsen. Fabrikant Tokyo Marui heeft sinds 2005 een “Automatic Electric Pistol”, waar het dus gelukt is om alles in een pistool te bouwen.

Net als de wapens ontwikkelde de airsoftsport zich snel ook in Japan en verspreide zich vanuit daar naar andere Aziatische landen en van hieruit naar Europa, met name naar Italië en het Verenigd Koninkrijk in de jaren 90. De airsoftsport deed zijn herintrede in Amerika rond 1995.

De eerste airsoftspelers waren vooral paintballers die overstapten aangezien de airsoftreplica’s veel realistischer zijn dan de huidige paintballmarkers of -wapens.

Verschillende soorten replica’s

De airsoftreplica’s zijn in 4 categorieën onder te verdelen:

Springguns

Airsoftreplica die elke keer voordat er een schot gelost kan worden, moeten worden overgehaald. Bij het overhalen van het replica spant zich een veer, als deze veer losgelaten wordt met behulp van de trekker veroorzaakt de veer een luchtdruk die de BB uit de loop van het replica blaast. Springguns worden niet vaak gebruikt in de airsoftsport. Behalve voor lange afstand wapens.

Gasguns

(Semi)Automatische airsoftwapens die op gas werken. Bij dit soort replica’s hoeft er niet overgehaald te worden en er kan dus semiautomatisch of automatisch worden geschoten. Echter niet alle gasguns zijn fullautomatisch. Ook zijn er zogenaamde blow-backmodellen, die een achterwaartse druk geven waardoor het lijkt of een echt wapen afgevuurd wordt. De meeste gasreplica’s moeten worden bijgevuld na ca 30 schoten. Deze worden meestal gebruikt als back-upreplica.

Automatic Electric Guns

Dit is niet alleen de meest uitgebreide categorie binnen de replica’s, maar ook bijna alle modellen zijn automatisch. Deze replica’s gebruiken een oplaadbare batterij. Er is zelfs reeds een model, de M134 minigun beter bekend uit de films Predator en Terminator 2 die een 12V-batterij nodig heeft van een motorfiets doordat tijdens het afvuren van de BB’s ook nog eens de 6 lopen snel ronddraaien zoals bij het originele wapen. Bij deze M134 en andere extreme replica’s (geldt in de meeste gevallen toch voor de AEG) worden deze meestal aangekocht als verzamelobject omwille van verschillende redenen.

M134-redenen:

omvang → men moet met 2 personen zijn om deze deftig rond het lichaam te bevestigen
gewicht → +/-17 kg
hoge prijs → tot 5000 Amerikaanse dollar
beperkte oplages → soms tot amper 100 stuks wereldwijd
aandrijving → 12V-batterij van een motorfiets, want te kleine batterijen hebben niet genoeg kracht en zijn dus snel leeg.

Diversen

Naast bovenstaande zijn er ook replica’s die niet direct te categoriseren zijn. Onder andere vanwege het feit dat de laatste tijd steeds meer mensen door middel van huisvlijt iets nieuws produceren. Voorbeelden zijn antitankwapens (bazooka’s, M72 LAW enzovoorts) en de al breed verkrijgbare M203 (granaatwerper voor onder de replica).

Speltypes

In de airsoftsport zijn er veel missies denkbaar zoals:

Last Man Standing (LMS): Het spel bestaat uit twee teams die elkaar proberen uit te schakelen. Wordt ook wel eens Team Deathmatch genoemd, naar de gelijkaardige mode van schietspellen.

Capture the flag: In beide kampen wordt een vlag gelegd. De doelstelling van dit spel is om de vlag van de tegenpartij te veroveren en in het eigen kamp te brengen. De partij die als eerste de vlag van de tegenpartij kan binnenbrengen in het eigen kamp is de winnaar.

Presidentenspel: 1 team krijgt een president en die moet van A naar B en het andere team moet dat zien te verhinderen. Als de president ‘out’ is, dan is het spel afgelopen. Dit is eerder een tactisch spel.

Aan al deze varianten kan een tijdslimiet verbonden worden.

Er worden ook veel missies uit bekende oorlogsfilms en schietspellen nagespeeld zoals:

Platoon
MAG
Hamburger Hill
Black Hawk Down

Gerelateerde berichten :